Under många år bakade jag tårtor på beställning till bröllop, dop och andra högtider.
Jag deltog i en lokal tävling om "Laholmsbakelsen", vilken jag också vann. Laholmsbakelsen skulle i smak och utseende representera Laholm. Tårtbottnarna (tillsammans med en hel del andra recept) hittar ni nedan.
Här delar jag med mig av recepten jag använt under årens lopp. Endel blev favoriter, endel bara använda ett fåtal gånger då de är mycket speciella. Ni kanske hittar er favorit här?

Kokosbotten
Prova denna tillsammans med "dubbel espressofylling". Som att äta en stor härlig chokladboll!

2 dl kokosflingor
2 msk Malibu likör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 ägg
0,5 dl olja
1 dl yoghurt

Sätt ugnen på 220 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner de övriga ingredienserna och blanda väl.
Häll i bakform - ca 25 cm i diameter.
Grädda i ca 15-20 minuter. Prova med sticka.
Håll koll så den inte blir torr.

Morotsbotten
Denna kakan är supergod som tårtbotten. Enormt saftig.
Tillsammans med Dooleysfrosting är den oslagbar!
(Grundrecept frosting smaksatt med 0,5 dl dooleyslikör)

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
150 g smält smör
3 finrivna morötter

Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ner mjölblandningen, morötterna och smöret i äggblandningen.
Häll upp i form, ca 25 cm i diameter.
Grädda i 180 grader ca 30 minuter.

Mustig, tung chokladbotten
Den här är busenkel att göra och egentligen tänkt som kladdkaka. Allt hänger på gräddningstiden här, så prova med sticka och ta ut ur ugn efter hur du vill ha din tårtbotten.

4 ägg
5 dl socker
0,5 tsk salt
1 dl kakao - drygt
3 dl mjöl
200g olja (jag använde oftast smält smör om det inte fanns allergiker eller någon var vegan)

Vispa ägg och socker.
Blanda ner övriga ingredienser.
Häll i form och grädda 180 grader, 25-30 min för kladdkaka. 35-40 min för "tårtbottenkonsistens".

Chokladfudge-kaka.
Här är chokladbottnen jag vann "Laholmsbakelsen" med!
300 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 msk vinäger, (går bra med pressad citron)
0,25 dl kakao
2 dl vatten
6,25 vetemjöl, ca 310 g
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
115 g smör

Rör fett och socker smidigt i en stor skål.
Tillsätt vaniljsocker och sedan ägg.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål.
Häll vinägern/citronsaften i mjölken i separat bunke
Tillsätt mjölblandningen och den syrade mjölken om vart annat.
Blanda varmt vatten och kakao, och blanda ner med de övriga ingredienserna
Baka 175 grader ca 30-35 min.
Denna kakan får en lite segare konsistens av den syrade mjölken, därav namnet.