Eleganta s´mores

Eleganta och supergoda s´mores

En elegant dessert eller lyxfika som jag bakade som test på Wapnö slott som dessert till en avsmakningsmeny. Nu blev den inte aktuell för just det ändamålet, men den kommer definitivt att bakas fler gånger för det är en superlyxig fika som jag varmt kan rekommendera!
 

Läs hela inlägget »
Ett starkt barndomsminne jag har är från min kompis mamma som gjorde de godaste jitterbuggarna som finns! Jag har länge tänkt prova, men inte gått från tanke till handling förrän nu. 
De här blev så goda att jag starkt rekommenderar er att testa!
Vill ni smaksätta marängen med annat än champagne, har ni alla våra essencer/aromer här:
 
Läs hela inlägget »
Lemon posset är den bästa desserten jag smakat på länge

Lemon posset. En ljuvling, len och fräsch dessert med endast 3 ingredienser. Lemon posset kan göras dagen innan så att du får tid för annat (läs gästerna) på festen!

Läs hela inlägget »
Etiketter: dessert

Supergod och mycket enkel att baka är den här läckert goda rabarberkakan.
Kakan räcker till 20 bitar.
 

Läs hela inlägget »
Tårta som är glutenfri, mjölkfri och vegan på samma gång. Denna tårta passar bra till alla bröllop och övriga fester i sommar.

När man har stora fester ökar också mjöligheterna att man stöter på allgerier och andra "matavvikelser" så som ex vegan kost.
Till helgens bröllop fanns både glutenallergi, mjölkallergi samt  några veganer i sällskapet. 
Då får man utmana tankebanorna lite extra, vilket jag tycker är kul. Jag hittade orginalet på veganstyle och ändrade lite. För er som vill ha ett färdigt recept att följa, kommer ett supergott recept här!

Läs hela inlägget »
Recept på saftiga och goda frallor med rivna rödbetor i degen vilket gör degen extra saftig!

Detta goda recept på rödbetsfrallor skulle egentligen ha gjorts med morötter. Men när jag hittade några rödbetor i kylen som börjat mjukna, kände jag att en räddningsaktion var i antågande! ;)
Den vackra färgen fick jag då på köpet!
Nu har jag bakat brödet med en annan degvätska som jag tyvärr inte kan prata om just nu, men jag lovar att berätta mer när den är i produktion. Mjölk och/eller kärnmjölk fungerar utmärkt som degvätska under tiden! ;)

Läs hela inlägget »
Etiketter: bröd bullar frallor

En saftig och mjuk chokladkaka som i en 8" bakform
(20 cm) blev hög och fin. Kardemumman ger en god smak som bryter fint mot chokladen.
Jag använde bakingbands då jag bakade, vilket bidrog till mer höjd, jämnare kaka och mjukare kanter.

Läs hela inlägget »

En fyllig frosting som kan användas både som topping på en god muffins, en tårtfyllning eller som en klick spritsad på en god dessert.

Läs hela inlägget »
Etiketter: fyllning frosting

Jag har aldrig varit förtjust i "chokladbollstårtan".
Ni vet den där som bara är gjord av en stor boll smet. Det är inte det att jag inte tycker om chokladbollar, för det gör jag, det blir bara lite mycket.... smet!
Så här kommer en version på en tårtbotten (eller som vanlig mjuk kaka) som jag gärna gör tillsammans med fyllningen
Dubbel espressofyllning".
NUUU snackar vi tårta som en chokladboll! 

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tårtbotten kokos

Nu har jag äntligen provat att baka maränger på kikärtsspad. Något jag läst om och blivit nyfiken på!
Betyg? Det positiva var att det gick fort att göra, och de blev härligt spröda. Dock tyckte jag att smaken av kikärtor gick igenom lite väl mycket, men det löste jag genom att smaksätta med limeessence! Att smaksätta med någon av våra essencer - lime eller annan smak - rekomenderar jag varmt! 

Läs hela inlägget »
Etiketter: småkakor

Under många år bakade jag tårtor på beställning till bröllop, dop och andra högtider.
Jag deltog i en lokal tävling om "Laholmsbakelsen", vilken jag också vann. Laholmsbakelsen skulle i smak och utseende representera Laholm. Tårtbottnarna (tillsammans med en hel del andra recept) hittar ni nedan.
Här delar jag med mig av recepten jag använt under årens lopp. Endel blev favoriter, endel bara använda ett fåtal gånger då de är mycket speciella. Ni kanske hittar er favorit här?

Kokosbotten
Prova denna tillsammans med "dubbel espressofylling". Som att äta en stor härlig chokladboll!

2 dl kokosflingor
2 msk Malibu likör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 ägg
0,5 dl olja
1 dl yoghurt

Sätt ugnen på 220 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner de övriga ingredienserna och blanda väl.
Häll i bakform - ca 25 cm i diameter.
Grädda i ca 15-20 minuter. Prova med sticka.
Håll koll så den inte blir torr.

Morotsbotten
Denna kakan är supergod som tårtbotten. Enormt saftig.
Tillsammans med Dooleysfrosting är den oslagbar!
(Grundrecept frosting smaksatt med 0,5 dl dooleyslikör)

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
150 g smält smör
3 finrivna morötter

Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ner mjölblandningen, morötterna och smöret i äggblandningen.
Häll upp i form, ca 25 cm i diameter.
Grädda i 180 grader ca 30 minuter.

Mustig, tung chokladbotten
Den här är busenkel att göra och egentligen tänkt som kladdkaka. Allt hänger på gräddningstiden här, så prova med sticka och ta ut ur ugn efter hur du vill ha din tårtbotten.

4 ägg
5 dl socker
0,5 tsk salt
1 dl kakao - drygt
3 dl mjöl
200g olja (jag använde oftast smält smör om det inte fanns allergiker eller någon var vegan)

Vispa ägg och socker.
Blanda ner övriga ingredienser.
Häll i form och grädda 180 grader, 25-30 min för kladdkaka. 35-40 min för "tårtbottenkonsistens".

Chokladfudge-kaka.
Här är chokladbottnen jag vann "Laholmsbakelsen" med!
300 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 msk vinäger, (går bra med pressad citron)
0,25 dl kakao
2 dl vatten
6,25 vetemjöl, ca 310 g
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
115 g smör

Rör fett och socker smidigt i en stor skål.
Tillsätt vaniljsocker och sedan ägg.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål.
Häll vinägern/citronsaften i mjölken i separat bunke
Tillsätt mjölblandningen och den syrade mjölken om vart annat.
Blanda varmt vatten och kakao, och blanda ner med de övriga ingredienserna
Baka 175 grader ca 30-35 min.
Denna kakan får en lite segare konsistens av den syrade mjölken, därav namnet.