Recept på saftiga och goda frallor med rivna rödbetor i degen vilket gör degen extra saftig!

Detta goda recept på rödbetsfrallor skulle egentligen ha gjorts med morötter. Men när jag hittade några rödbetor i kylen som börjat mjukna, kände jag att en räddningsaktion var i antågande! ;)
Den vackra färgen fick jag då på köpet!
Nu har jag bakat brödet med en annan degvätska som jag tyvärr inte kan prata om just nu, men jag lovar att berätta mer när den är i produktion. Mjölk och/eller kärnmjölk fungerar utmärkt som degvätska under tiden! ;)

Läs hela inlägget »
Etiketter: bröd bullar frallor

En saftig och mjuk chokladkaka som i en 8" bakform
(20 cm) blev hög och fin. Kardemumman ger en god smak som bryter fint mot chokladen.
Jag använde bakingbands då jag bakade, vilket bidrog till mer höjd, jämnare kaka och mjukare kanter.

Läs hela inlägget »

En fyllig frosting som kan användas både som topping på en god muffins, en tårtfyllning eller som en klick spritsad på en god dessert.

Läs hela inlägget »
Etiketter: fyllning frosting

Jag har aldrig varit förtjust i "chokladbollstårtan".
Ni vet den där som bara är gjord av en stor boll smet. Det är inte det att jag inte tycker om chokladbollar, för det gör jag, det blir bara lite mycket.... smet!
Så här kommer en version på en tårtbotten (eller som vanlig mjuk kaka) som jag gärna gör tillsammans med fyllningen
Dubbel espressofyllning".
NUUU snackar vi tårta som en chokladboll! 

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tårtbotten kokos

Nu har jag äntligen provat att baka maränger på kikärtsspad. Något jag läst om och blivit nyfiken på!
Betyg? Det positiva var att det gick fort att göra, och de blev härligt spröda. Dock tyckte jag att smaken av kikärtor gick igenom lite väl mycket, men det löste jag genom att smaksätta med limeessence! Att smaksätta med någon av våra essencer - lime eller annan smak - rekomenderar jag varmt! 

Läs hela inlägget »
Etiketter: småkakor
Goda saffranskakor till jul- och adventsfikat

Knaprigt goda saffranskakor som passar utmärkt som något "litet till kaffet" när det dukas fram för julfika och adventsfika.

Läs hela inlägget »
Etiketter: småkakor julfika
God lussebullekladdkaka med saffransbulle och kladdkaka i ett!

Bilden av lussebullekladdkaka har snurrat runt på facebook endel, men jag har inte blivit färdig att prova. Då är det ju tur att jag har en kollega som bjöd på gofika här på jobbet!

Läs hela inlägget »
Etiketter: mjuka kakor julfika
Goda ricecrispytreats kan användas både som kakor och som stomme för byggnad av stora tårtdekorationer
Goda ricekrispietreats som lätt kan formas hur som helst. Doppa ricekrispie i choklad, eller dekorera efter smak.
Eller bara ät som de är!

300g marschmallows
3 msk smör
1,5 l rice krispies

Smält smör och marschmallows i en bunke i micron. Ta det i omgångar och rör om emellanåt så inte massan bränns vid.

När massan av smör och marschmallows är smält och blandad, häller du i rice krispien. 
Nu får du arbeta snabbt!
OBS! Smeten blir väldigt kladdig, så jag rekommenderar att du tar smör på fingrarna innan du tar i blandningen. 
(Kladdigt, jag vet. Men det är ingenting mot vad det blir om du väljer bort att smörja in dina fingrar med smöret...) 

Forma rice krispien till formen du vill ha. Jag valde att göra stora kransar i klassiska sockerkaksformar, och mindre kransar i en doughnutplåt.
Smöra formarna väl innan du trycker ner smeten, så lossnar de lätt när de stelnat färdigt.

Låt stelna ett litet tag och lossa från formen. 
Dekorera med choklad, frosting eller kanske en god mousse?
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: småkakor rice krispie
Godaste pepparkaksbiskvierna som finns!
Juliga biskvier med pepparkassmak, doppade i vit choklad och dekorerad med pepparkaksgubbar och stjärnor. En fröjd både att servera och äta!
Läs hela inlägget »
Etiketter: kakor julbak
Frosting för muffins, tårtfyllning, täcka tårta med och dekorera cupcakes.

Denna frosting har jag använt både att täcka tårta och till tårtfyllningar, på muffins/cupcakes och som fyllning till biskvier, whoopie pies och andra kakor. Då sockerkristallerna smälter i vattenbadet, blir det inte det "krispet" i tänderna som jag presonligen inte tycker om.
Den här fyllningen/toppingen är ljuvlig och värd det extra besväret med vattenbad!

3 ägg
350 g socker
700 g smör

Vispa upp ägg och socker lätt med handvisp.
Häll i skål som tål vattenbad, helst i metall.
Värm i vattenbad tills sockret smält, ca 65 grader.

Bita upp smöret i kuber. De ska inte vara kalla när de bladas ner i äggsmeten, men inte heller helt rumstempererade. Frostingen blir väldigt lös då.

Vispa ägg och socker, blanda i smöret då äggblandningen svalnat något.

Blanda i den smaksättning ni önskar!

Läs hela inlägget »

Under många år bakade jag tårtor på beställning till bröllop, dop och andra högtider.
Jag deltog i en lokal tävling om "Laholmsbakelsen", vilken jag också vann. Laholmsbakelsen skulle i smak och utseende representera Laholm. Tårtbottnarna (tillsammans med en hel del andra recept) hittar ni nedan.
Här delar jag med mig av recepten jag använt under årens lopp. Endel blev favoriter, endel bara använda ett fåtal gånger då de är mycket speciella. Ni kanske hittar er favorit här?

Kokosbotten
Prova denna tillsammans med "dubbel espressofylling". Som att äta en stor härlig chokladboll!

2 dl kokosflingor
2 msk Malibu likör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 ägg
0,5 dl olja
1 dl yoghurt

Sätt ugnen på 220 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner de övriga ingredienserna och blanda väl.
Häll i bakform - ca 25 cm i diameter.
Grädda i ca 15-20 minuter. Prova med sticka.
Håll koll så den inte blir torr.

Morotsbotten
Denna kakan är supergod som tårtbotten. Enormt saftig.
Tillsammans med Dooleysfrosting är den oslagbar!
(Grundrecept frosting smaksatt med 0,5 dl dooleyslikör)

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
150 g smält smör
3 finrivna morötter

Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ner mjölblandningen, morötterna och smöret i äggblandningen.
Häll upp i form, ca 25 cm i diameter.
Grädda i 180 grader ca 30 minuter.

Mustig, tung chokladbotten
Den här är busenkel att göra och egentligen tänkt som kladdkaka. Allt hänger på gräddningstiden här, så prova med sticka och ta ut ur ugn efter hur du vill ha din tårtbotten.

4 ägg
5 dl socker
0,5 tsk salt
1 dl kakao - drygt
3 dl mjöl
200g olja (jag använde oftast smält smör om det inte fanns allergiker eller någon var vegan)

Vispa ägg och socker.
Blanda ner övriga ingredienser.
Häll i form och grädda 180 grader, 25-30 min för kladdkaka. 35-40 min för "tårtbottenkonsistens".

Chokladfudge-kaka.
Här är chokladbottnen jag vann "Laholmsbakelsen" med!
300 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 msk vinäger, (går bra med pressad citron)
0,25 dl kakao
2 dl vatten
6,25 vetemjöl, ca 310 g
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
115 g smör

Rör fett och socker smidigt i en stor skål.
Tillsätt vaniljsocker och sedan ägg.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål.
Häll vinägern/citronsaften i mjölken i separat bunke
Tillsätt mjölblandningen och den syrade mjölken om vart annat.
Blanda varmt vatten och kakao, och blanda ner med de övriga ingredienserna
Baka 175 grader ca 30-35 min.
Denna kakan får en lite segare konsistens av den syrade mjölken, därav namnet.