Säga vad man vill, men en kaka till kaffet är inte dumt.
Här bjuder jag på både mjuka och hårda varianter!

Äppelkaka utan vispning!
En kaka som varken kräver elvisp eller assistent. Eller bakpulver för den delen! =)
 

150g smör
100g riven mandelmassa
1,35 dl socker
1 tsk vaniljessence
3 ägg
3 dl vetemjöl
3 äpplen
Lite kanel och socker

Förbered en bakform genom att spraya med
ex release-a-cake eller smöra & bröa.
Riv mandelmassan grovt och ställ åt sidan.
Smält smöret i en kastrull och ställ även det åt sidan.
Värm ugnen till 175 grader.
Skölj och skär äpplena i ganska grova klyftor. Lägg i en skål och blanda med lite socker och kanel så att klyftorna täcks.

Ta fram kastrullen med det smälta smöret. Blanda ner socker och vaniljessence, tillsätt äggen ett i taget.
Rör om och tillsätt mandelmassan och mjölet.
Bred ut smeten i formen och stick ned äppelklyftorna.

Grädda kakan ganska långt ner i ugnen, ca 45-55 minuter.

Kakan är saftig och god att äta som den är, men utsökt tillsammans med vaniljvisp!
 

muffins med fjärilar, oblatfjärilar, tårtdekorationer, cupcakes

Morots- och Kokoskakor
20-25st
Jag har aldrig bakat med riven morot i hårda småkakor förut. Bröd och mjuka kakor, jo, men inte småkakor.
Blev positivt överraskad!


 

175g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2,5 dl finrivna morötter
1 dl kokosflingor 
1 tsk riven lime
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker poröst.
Rör i morötter, kokos och lime.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner dem i smörblandningen. 
Forma degen till runda bollar, lägg på plåt med bakplåtspapper, eller smord plåt.
Grädda kakorna i ca 12 minuter.
Lägg på galler för att svalna.

 

Herrgårdskaka
Ljuvlig. Helt enkelt ljuvlig.

150g smör
4,5 dl havregryn
1,25 dl socker
0,5 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 msk sirap
1 msk potatismjöl
150 g Toblerone eller guldnougat

Smält smöret
Blanda övriga ingrediener.
Klä formen (ca 20*30 cm) med bakplåtspapper i botten. Bred ut smeten i formen.
Grädda 180 grader i ca 12 min.
Låt svalna något.
Smält tobleronen (eller nougaten) och häll ut över kakan.
Låt svalna. Skär upp i rutor.
Servera.

Hållbara cookies
Här kommer ett superbra recept på kakor som inte flyter ut vid gräddningen, utan håller formen snyggt. De är perfekta för dekorerade cookies!

Ni behöver:
90g smör
drygt 1 dl socker
1 stort ägg
0,5 tsk vaniljsocker
3,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt


Värm ugnen till 180 grader.
Rör socker och smör poröst, vispa sedan i ägg och vanilj.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.
Lägg de torra ingredienserna i äggblandningen och rör om,
försiktigt men bestämt.
Om du tycker att degen är för kletig att kavla, tillsätt då lite mer mjöl, men sparsamt så att den inte blir för stabbig.
Forma degen till en boll, täck med plastfolie och låt vila i kyl minst en timma.


Mjöla bakbordet, lägg degen på det och strö lite mjöl ovanpå. Kavla ut till ca 0,5 cm tjocklek.
Ta ut kakorna med mått (om det behövs: doppa måtten i mjöl emellan) och lägg kakorna en liten bit ifrån varandra på bakplåtsklädda eller smörade plåtar.
Grädda i 8-12 minuter, beroende på storleken på måttet du använt. Använder du varmluft, kan du låta plåtarna byta plats efter ca 5 minuter.
När kakorna är klara ska de vara gyllene kring kanterna - i mitten kommer de fortfarande att vara mjuka, men det löser sig när de svalnar.
Ta dem från plåten och låt svalna på galler.

Nu kan du dekorera kakan efter eget tycke och smak!

Som en chokladdröm
...smälter dessa i munnen.

Orginalreceptet kommer från BAKA av Josephine Palm, men jag har ändrat lite då jag inte hade ingredienserna hemma...

110g rumsvarmt smör
3 dl ljus sirap
0,5 tsk vaniljessence
1 dl matolja
4 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
0,5 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200g ljus choklad

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör, sirap och vanilj poröst. Tillsätt i omgångar oljan medan du fortsätter vispa. Tillsätt mjöl, hjorthornssalt och bikarbonat samt kakao.
Hacka 50g av chokladen och blanda i.
Forma bollar av smeten och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugn ca 20 min eller tills de känns torra.
Låt svalna på galler.
Smält resten av chokladen och häll upp i spritspåse. Spritsa tunna strängar av chokladen över kakan.
Förvara i kyl.
 

Chokladkaka med kardemummasås
En saftig och härlig kaka som i en 8" bakform blev hög och fin. Jag använde bakingbands då jag bakade, vilket bidrog till mer höjd och jämnare kaka. (Tips från Ina) =)

50g smält smör
50g solrosolja
3 ägg
3 dl socker
några droppar vaniljessence
0,5 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao 
1,5 dl grädde

Vispa ägg, vaniljessence och socker poröst.
Rör ner smör, olja och vatten.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten.
Rör till sist ner grädden.
Grädda i 175 grader, ca 35-40 minuter.

Kardemummasås
2 msk smör
2 msk kakao
2 tsk mortlad kardemumma eller 1 tsk mald
2 msk sirap
3 msk socker
1 dl grädde

Smäls smöret och blanda ned kakao och kardemumma.
Tillsätt de övriga ingredienserna.
Koka ihop såsen och ringla den över kakan.
Blir såsen för tjock kan du späda den med lite mer grädde.
 

Cupcakes, muffins, fjärilar, oblatfjäril, tårtdekorationer

Chokladkolastång  
Dubbel sats för mååånga kakor.
De här har strykande åtgång!


400 g smör
4 dl socker
1,2 dl (8 msk) ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
8 dl vetemjöl
1,2 dl cacao (8 msk)

Blanda smör, socker och sirap luftigt.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kakao.
Vänd ner i smeten.
Rulla ut till 4 längder, lägg på plåt och platta ut något.
Grädda 180 grader i 8-10 min

GI-kaka
12 bitar. Då jag hade gäster på caféet som ville ha något glutenfritt, och endel ville tänka på det här med GI-värdet, gjorde jag detta smakrika bakverk till dem.

100 g mörk choklad,
(gärna över 70 %)
100 g smör
3 dl finhackad sötmandel
1,75 dl strösocker
3 äggvitor
3 äggulor
2 msk mjölk
1 msk kaffe
1 msk honung
smör till formen

Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull på svag värme.
Ta kastrullen från värmen och rör i mjölk och honung.
(mjölken kan ersättas med grädde om det behövs)
Rör i äggulor, finhackade mandlar, kaffe och hälften av sockret.
Vispa äggvitorna hårda och tillsätt gradvis resten av sockret. Vänd ner dem försiktigt i chokladblandningen.
Häll smeten i bakplåtspappersklädd form.
Grädda i 180 grader i ca 30 min.
Kakan blir då lite kladdig inuti.