Cakepops blir mer och mer populärt i Sverige.
Grundtanken tilltalar mig: att ta tillvara en kaka som kanske inte längre fungerar så bra i sitt utsprungliga skick.
Den kan ex ha blivit torr och tråkig. Då smulas den sönder och blandas med diverse kladdiga läckerheter.
Numera finns det också formar att köpa för att forma sina cake-pops i roliga former.
Det finns också bakformar för att baka runda kakor direkt, som då INTE ska blandas med någonting kladdigt,
utan blir då en "ren" kaka på pinne.
Här nedan hittar du både recept på kakor som ska bakas, samt olika smaksättningar på den traditionella varianten.

Klassisk Cake-pop:
Morotskaka m lemoncurd.
1 sats Morotskaka (Tårtbotten)
Lemon curd
Philadelphiaost

Smula sönder morotskakan i en bunke.
Tillsätt lika mycket philadelphiaost och Lemon curd.
Blanda till en konsistens där det lätt går att forma bollar som håller ihop.
Lägg bollarna svalt.
Under tiden smälter du lite av chokladen.
Doppa cake-popspinnen i chokladen och stick in den i din nu kylda cake-pop. Låt stelna ca 30 min.

Nu är din cake-pop fast på klubbpinnen och du kan doppa ner kakan i den smälta chokladen.
Använd ett högt smalt kärl när du doppar, så täcks din cake-pop lättast. (Ex en kaffemugg.)
Tänk på att inte "snurra runt" kakan i den smälta chokladen, då pinnen lätt lossnar då, utan sänk ner kakan i chokladen och luta den åt respektive håll, så att chokladen täcker kulans underdel.
Lyft upp, slå av överflödig choklad och dekorera med valfritt strössel eller glitter.
Klart!

Bakad Cake-pop:
Basrecept.

125 g rumstempererat smör
1,5 strösocker
2 ägg
2 dl mjöl
3 msk kakao av hög kvalite
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk 
Choklad till överdraget.
1 förp Cake-pops pinnar

Sätt ugnen på 180 grader och smörj cake-popsformen med smör eller olja.

Vispa smör och socker pösigt.
Tillsätt ägg och mjölk och vispa till en slät smet.
Tillsätt sedan mjöl, kakao och bakpulver och blanda till en slät smet gärna med hjälp av en slickepott. 
Fyll en spritspåse med smeten och portionera nu ut dem i bottendelen av din cakepopsform.
Du ska fylla upp till kanten med smet.
Baka i mitten av ugnen i 18 minuter.
Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen.


Ta bort överflödig smet som ev runnit över din form.
"Slipa till" dina cakepops så de blir runda och fina utan skarvar.
Doppa din cake-pop-pinne i smält choklad, för in den i din kaka och låt kallna, ca 30 min.
Doppa nu cake-popen i den smälta chokladen (gärna över vattenbad, så håller sig chokladen flytande och fin. Tillsätt cocosfett i chokladen om den blir för tjock.)  och häll på valfritt strössel eller glitter.
Klart!