Jordgubbstårta som de flesta kan äta!

Tårta som är glutenfri, mjölkfri och vegan på samma gång. Denna tårta passar bra till alla bröllop och övriga fester i sommar.

När man har stora fester ökar också mjöligheterna att man stöter på allgerier och andra "matavvikelser" så som ex vegan kost.
Till helgens bröllop fanns både glutenallergi, mjölkallergi samt  några veganer i sällskapet. 
Då får man utmana tankebanorna lite extra, vilket jag tycker är kul. Jag hittade orginalet på veganstyle och ändrade lite. För er som vill ha ett färdigt recept att följa, kommer ett supergott recept här!

Tårtbotten:
75 g mjölkfritt margarin
6 dl kokos
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk sirap
1 tsk fiberhusk
1,75 dl vatten

Rabarberkompott:
500g rabarber
2 dl syltsocker
några droppar vaniljessence

Garnering:
3-4 dl kokosgrädde
60g gelatinfri moussebas
500 gram jordgubbar
mynta eller citronmellis till dekoration
florsocker att pudra över

Gör så här:
Starta ugnen på 200 grader. Smält margarinet. Blanda kokos, socker, bakpulver och en nypa salt i en bunke. Häll över det smälta margarinet och sirapen. Blanda ihop det till en smet.
Koka upp vattnet tillsammans med fiberhusken under kraftig omrörning. Ta av kastrullen från plattan så fort det börjar bubbla från blandningen. Blanda väl ihop med kokosblandningen (funkar bäst med händerna).
Låt smeten stå i 10 minuter och svälla.
Häll över i en bakplåtspappersklädd (eller smord, men helst bakplåtspapper) bakform med avtagbara kanter. Ställ in i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Rabarberkompott: 
Skär rabarbern i 1 cm tjocka bitar. Blanda med socker i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, häll i både vaniljstång och frön i kastrullen och låt kompotten koka upp under omrörning på medelhög värme. Ev. kan det behövas någon tsk vatten. Låt koka på medelhög värme i ca 10 minuter.

Häll kokosgrädden i en vispskål och häll i moussebasen. Vispa tills grädden stelnar tillräckligt för att hållas på plats då du brer den på tårtan.

Lägg tårtbottnen på ett tårtfat, lägg på rabarberkompotten och ovanpå det brer du ut grädden och lägger på jordgubbarna.
 

vegansk jordgubbstårta som dessutom är både glutenfri och mjölkfri. Perfekt tårta att servera på sommarens fester!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln