Godaste rödbetsfrallorna

Recept på saftiga och goda frallor med rivna rödbetor i degen vilket gör degen extra saftig!

Detta goda recept på rödbetsfrallor skulle egentligen ha gjorts med morötter. Men när jag hittade några rödbetor i kylen som börjat mjukna, kände jag att en räddningsaktion var i antågande! ;)
Den vackra färgen fick jag då på köpet!
Nu har jag bakat brödet med en annan degvätska som jag tyvärr inte kan prata om just nu, men jag lovar att berätta mer när den är i produktion. Mjölk och/eller kärnmjölk fungerar utmärkt som degvätska under tiden! ;)

50g jäst
7dl ljummen mjölk 
0,5 dl rapsolja
3 mellanstora rödbetor 
1 tsk salt 
ca 16 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll över salt och den ljumma mjölken. Rör tills jästen löst sig.
Riv rödbetorna fint (använd gärna handskar) och tillsätt dem tillsammans med oljan i blandningen.
Häll i merparten av mjölet och arbeta degen ca 10 minuter i matberedare, 15 minuter för hand.
Det är nu som glutentrådarna skapas och stärks, så låt degen arbetas för att få bästa strukturen!
Tillsätt mer mjöl om det behövs, degen ska vara lite "klibbig" men inte kladdig.
Jäs övertäckt ca 30 minuter.

Knåda ihop degen antingen i matberedaren igen (om du låtit den jäsa där) eller på bakbordet med lite mjöl.
Forma till bullar, pensla med mjölk eller ägg och strössla över solrosfrön (valfritt).
Lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek.
Baka av på 200 grader, ca 13-14 minuter.

 

Så här vackert rosa blir degen av rödbetorna. Tyvärr försvinner mycket av färgen vid gräddningen.

Vackert rosa färg får bulldegen av rödbetorna. 
Mycket av den rosa färgen försvinner tyvärr under gräddningen.

Etiketter: bröd bullar frallor

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln