Dreamcakes.se logotype

Så här spritsar du blåklint

Så här gör du blåklint av kristyr

Att spritsa blommor är ett snabbt och effektivt sätt att göra sockerblommor på. Man hinner med ganska många under en kort tid, till skillnad från de blommor man modellerar fram.  Här gör vi blåklint till sommarnens kommande tårtor!
Som spritsad blomma kallas de även "pompom flowers". Då med en annan mittpunkt och utan kornströsslet.
Så här har vi Dreamcakes egen "blåklintspompom"!

För att göra det enkelt för dig och för att effektivisera tiden, är det smart att ha två spritspåsar färdiga med en mörkare och en ljusare nyans av blått. 
Blåklint finns ju även i lila, så självklart kan du ha en ljusar och en mörkare lila, det är helt upp till dig!
I just detta fallet hade jag inte fått med mig vitt kornströssel, så du får själv fantisera dit vita små kornströssel istället för de i silver på bild! ;)

Du behöver följande: 
Blomsternål, två spritspåsar, rund tyll nr 12, stjärntyll nr 16 samt grästyll nr 233. Kornströssel i vitt samt bakplåtspapper klippta i små fyrkanter för att sätta på blomsternålen.
 

Fäst en kvadrat av bakplåtspapper på blomsternålen med hjälp av kristyr eller smörkräm, vilket du än väljer att arbeta med.
Med tyll 12 spritsar du en rund kon mitt på pappret. 
Konen ska ha en höjd så att två "stjärnor" av tyll 16 får plats i höjd på kanten.

Byt till tyll 16 och spritsa nedersta raden av stjärnor, stjärnorna ska täcka runt hela konen.
Fyll på med en ny rad av stjärnor ovanför den första. Placera stjärnorna lite omlott så att det inte blir några hål mellan första och andra raden.

Så här ska det se ut när båda raderna med spritsade stjärnor sitter på plats!

Med den mörkare kristyren eller smörkrämen använder du nu tyll 233 - grästyllen - för att få till pistillerna i mitten av blåklinten.

Strössla över några korn av vitt kornströssel bland pistillerna, så är din blomma färdig att torka till.

Använder du kristyr kan du låta blomman torka i rumstemperatur över natten. Blomman är ganska kompakt så den kräver lite torktid.
Spritsar du i smörkräm rekomenderar jag att du lägger dina blommor på en tallrik eller bricka och sätter in i frysen. När blommorna fryst, kan du lägga över dem i en låda med lock och ställa tillbaka den i frysen. Sen är det bara att ta upp blomman och sätta på plats där du vill ha dem på tårtan.
Blomman hinner då tina perfekt till det är dags att äta den!

Spritsade blåklint för tårtdekoration

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln