• Bloggen

Gör eget gelégodis!

Att göra eget gelégodis är inte så avanserat som det kan verka.
Ingredienserna få och du har full kontroll över vad du stoppar i dig.

Vill du, kan du även göra gelegodiset med pektin och få en vegetarisk variant!

Recept med gelatin:

6 blad gelatin
50 g flytande glukos
1 dl strösocker
2 dl vatten
Smakessence efter tycke
Valfri flytande färg eller pastafärg

Lägg gelatinbladen i vatten och ställ åt sidan.
Koka glukos, socker och vatten till 122 grader. Rör om lite då och då.
Ta kastrullen från plattan, krama ur vattnet ur gelatinet och tillsätt det i grytan.
Rör om tills gelatinet smält.
Tillsätt nu önskad essence samt färg. Rör om.
 

Vi börjar med det veganska receptet:

750 g frysta bär
1 dl vatten
300 g (3 ½ dl) strösocker
5-6 tsk pektinpulver



Gör så här:
Koka vatten och bär i en kastrull. Sila så du får ut ca 4 dl saft.
Häll tillbaka saften i kastrullen igen. Blanda pektinet med 0,5dl av sockret och tillsätt det till saften. Låt blandningen sjuda i några minuter.
Tillsätt resterande socker och sjud tills sockret är löst i saften.
När massan är klar, tillsätter du önskad färg om det behövs.
 

Så här gjuter du godiset:

Pensla din form med matolja. Var noga med att oljan täcker ordentligt, annars får du svårt att få ur godisen ur formarna.

Häll nu över smeten - vilket recept du än valt - i formen och låt stå 3-4 timmar så att de svalnar och stelnar ordentligt.

Lossa dina gelegodisar från formen och lägg i en skål med strösocker.
Vänd runt dem så hela godisen blir täckt av sockret.

Tips: är godiset mycket kladdigt kan du låta det ligga och torka i rumstemperatur ytterligare någon timma.



De fina granarna i bilden nedan kommer från www.fairmonkey.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln