• Bloggen

Så här använder du essencerna.

En essence kan användas till mycket, men framför allt används den där den "äkta varan" kanske inte fungerar så bra. 
Vill man ha smak av ex granatäpple är det lite svårt att få fram genom den äkta frukten då den mestadels består av kärnor. 

Essencen är också toppenbra då du tillverkar produkter där frukten/bären tunnar ut, eller genom sina kärnor (ex hallon) fördärvar texturen. 
Maräng är ett bra exempel, chokladpraliner likaså.
 

Här har vi använt passionsessencen för att få en fräschare kontrast mot den söta marängen.

Essencerna är mycket dryga.
Beroende på smak används mellan 1-5 ml essence till 1 liter av det du ska smaksätta.


 

Personligen tillsätter jag lite extra essence när det jag ska smaksätta har en högre fetthalt, ex som här med fyllningen till mina macarons.

De rosa är smaksatt med smultronessence och de gröna med päronessence
(Två av mina absoluta favoritsmaksättningar)

Jag kan öka upp till dubbel mängd om det behövs.
Tänk bara på att smaken "sätter sig" och blir starkare dagen efter!
 

Även småkakor kan smaksättas om du vill ge dem en liten "twist".
Här har jag valt att smaksätta mina chokladkolasnittar (du hittar receptet i fliken "Recept" här på hemsidan) med lakritz.

Ina tipsar: Småkakors deg smakar mer än den färdigbakade kakan, så tillsätt lite mer än du egentligen skulle vilja att kakan smakar...

Etiketter: essencer

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln