• Bloggen

Sesamkakor med få ingredienser

Något av det godaste jag vet är sesamkakor. Det ligger liksom i gränslandet för nyttigt och onyttigt.
Sesamfrön, mandel och honung är ju alla bra, naturliga ingredienser, eller hur?
Så när jag snubblade över @fredriksfika på instagram var jag sugen på att testa. Som vanligt gjorde jag några förändringar.
Se kommentaren i slutet av inlägget.


 

3 dl sesamfrön
2 dl mandel
1 dl honung
Några droppar vaniljessence (valfritt)

Hacka mandeln grovt och blanda alla ingredienser i en stekpanna av teflon eller en tjockbottnad kastrull.
 

Sätt plattan på medelvärme och rör under hela tiden, ca 8 minuter.

Gör gärna ett kulprov när ni tror massan är klar. Det ska hålla ihop trots alla frön.


Häll över smeten på ett bakplåtspapper.
Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över smeten och kavla ut till ca 0,5 - 1 cm tjocklek.


Låt kakan kallna på arbetsbänken.
När den kallnat kan du skära upp bitar i önskad storlek.

Inas kommentar: 
Jag har använt mig av flytande honung, då det var det jag hade hemma. Kakorna blir då mjukare och håller inte formen riktigt om de läggs upp på fat, så "vanlig" honung är att rekommendera.
Jag har också valt att hacka mandeln (orginalet hade hela) samt att jag blandat svarta och skalade sesamfrön för syns skull.
Nästa gång ska jag rosta sesamfröna innan jag gör kakan, då jag tror det blir mer smak i kakan.

Etiketter: sesamkakor

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln