Snickerskladdkaka

IMG_0941 IMG_0941

Det här måste vara den bästa Snickerskladdkakan jag någonsin ätit! Grundreceptet kommer från Jennys matblogg, men som vanligt gör jag en twist.

Då jag köpt hem fel vara - jag köpte kondenserad mjölk när det skulle vara karamelliserad mjölk  - och tiden inte räckte till för att koka den själv, exprimenterade jag lite. 
Och vet ni? Det blev sååååå gott!

Det ska nämnas att detta är en kladdkaka som ska serveras kall.
Det är då smakerna kommer som bäst till sin rätt!

 

Du behöver:
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
1 burk med kondencerad mjölk
(byt ut mot karamelliserad om du vill ha den kokt, men då får du inte det läckra "lagret" som den okokta kondecerade mjölken ger. Se bild)

Tryffeltopping: 
200 gram mjölkchoklad
1/2 dl vispgrädde
1 näve salta jordnötter

Klicka ut den kondencerade mjölken jämnt över kakan innan du sätter in den i ugnen. Klicka ut den kondencerade mjölken jämnt över kakan innan du sätter in den i ugnen.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något.
Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret.
Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.
Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter.
Och häll upp smeten i den smorda formen, klicka ut den kondencerade mjölken jämnt i smeten.
Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, den ska fortfarande vara lös i mitten ( den stannar till sig i kylen sen). 
Gör tryffeltoppingen genom att  bryta ner chokladen och hälla grädden i en microsäker skål. Micra o korta sekvenser 15-30 secunder åt gången. Rör emellanåt och var försiktig så den inte bräns.
När choklad och gräddblandningen är glansig och slät, rör ner jordnötterna.
Klicka ut snickerstryfflen över den (kalla) kladdkakan och bred ut till ett jämnt lager. ställ sedan svalt i minst 2 timmar innan servering

Serveras sedan med lättvispad grädde.

Nu har det hänt någonting under gräddningstiden!
Den kondencerade mjölken sjunker ner i botten av kakan, så när du stjälper upp kakan på ditt fat, kommer det att vara ett sött och gott "lager"  överst som du sedan lägger din chokladganach på.

Kladdkaka med karamelliserad mjölk

Klicka och bred om vartannat ut chokladganachen över kladdkakan.
Ställ i kyl till servering!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln